Home » Recycling » Papier recycling

Papier recycling; al meer dan 65 jaar ervaring

Renes staat voor veel Rotterdammers (en omgeving) synoniem aan papier recycling. In de jaren 50 van de vorige eeuw waren we al voorlopers van de circulaire economie door het inzamelen van papier en karton. En dat doen we nog steeds voor bedrijven en particulieren. Alleen werken we nu veel efficiënter en innovatiever dan toen.

Ons leven wordt steeds meer digitaal. Toch wordt er in Nederland jaarlijks nog bijna 2,5 miljoen ton oud papier en karton ingezameld voor papier recycling. We worden ons steeds meer bewust van de impact die plastic afval heeft op het milieu. Dat leidt tot strengere regelgeving om het gebruik van kunststoffen te verminderen en alternatieven, waaronder verpakkingen van papier, te bevorderen. Papier is daarmee een blijvertje.

Twee derde van de hoeveelheid ingezameld papier en karton komt van bedrijven die volgens de wet hun afvalstromen moeten scheiden om het daarna aan te bieden aan particuliere inzamelaars. Dat kost behoorlijk wat moeite, tijd en geld. Precies daar kan Renes bij helpen.

Recyclage papier en karton anno nu

Afvalstromen van papier en karton komen uit heel verschillende hoeken. Drukwerk als kranten en tijdschriften, maar ook productverpakkingen, verpakkingsmaterialen en zelfs meubels.

Het recyclen van deze papier- en kartonstromen tot nieuw papier beperkt zich niet tot een enkel proces. Om van oud papier weer een nieuwe grondstof te kunnen maken, dient het eerst gescheiden te worden op kwaliteit. De uitdagingen hier zijn:

Verontreiniging van papier

Verontreinigingen als inkt, nietjes, plakband of geplastificeerd papier moeten worden verwijderd voordat papier kan worden gerecycled. Het proces van scheiden en reinigen is kostbaar en arbeidsintensief.

Verschillende papierkwaliteiten sorteren

Niet elk papier heeft dezelfde kwaliteit. Krantenpapier is wat anders dan kantoorpapier en papier van tijdschriften of karton heeft een andere vezelstructuur. Omdat elk type een ander recyclingproces naar nieuw papier vereist, is vooraf sorteren nodig, wat technisch complex is.

Kwaliteitsverlies

Bij elke recyclingcyclus verliest papier en karton een deel van de vezels. Hierdoor neemt de papierkwaliteit geleidelijk

Gebrek aan kennis over recycling van papier en beperkte infrastructuur

De meeste mensen hebben weinig kennis over het verschil in kwaliteit van papier en karton. Daarom eindigt alles op een hoop, wat de efficiëntie belemmert en daarmee de kosten voor het recyclingproces hoger houdt.

Een efficiënte weg naar recyclebaar papier

De kunst is om een slimme manier van scheiden bij en transport te organiseren. Zo kunnen we als inzamelaar zelf sorteren en grotere partijen aanbieden bij de papierverwerkende industrie.

Dat scheelt niet alleen ons in de kosten, maar levert ook jou financieel voordeel op. Al het ingezamelde papier wordt op onze weegbruggen nauwkeurig gewogen, waarna we de opbrengst verrekenen op basis van de dagprijs.

Wie helpt Renes met het recyclen van oud papier?

Onze klanten zijn onder meer kantoren, overheden, scholen, drukkerijen, verpakkingsbedrijven, logistieke bedrijven, zorginstellingen, groente- en fruitbedrijven en groothandels. Daarnaast werken we samen met collega-recyclingbedrijven in geval van overcapaciteit.

Renes gaat graag de logistieke uitdaging aan voor alle organisaties die met papierafval te maken hebben. We zoeken voor je uit welke oplossing het beste bij je past. Denk aan tips over het intern inzamelen, het plaatsen van (pers)containers die qua formaat en werking exact passen bij de omvang van uw papierafvalstroom en de optimale afhaalfrequentie.

Renes maakt het je graag gemakkelijk. Met één telefoontje regel je het afhalen. We zijn er doorgaans binnen 24 uur en vaak nog dezelfde dag. Of laat je containers opnemen in onze vaste afhaalronde. Bel vandaag nog naar 010 – 419 28 22 en een van onze medewerkers helpt je verder.

Ben je een collega-recyclingbedrijf en wil je samenwerken met Renes? Dat kan. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

Mobiele papiervernietiging

Bij Renes onderscheiden we papierrecycling en het vernietigen van vertrouwelijk papier, zoals zoals medische informatie, financiële verslagen of persoonsgegevens. We kunnen vertrouwelijke papieren voor je afhalen en bij ons in Rotterdam vernietigen.

Maar wist je dat we vertrouwelijke documenten ook bij jou voor de deur kunnen vernietigen? Onze Papieranha vrachtwagen voor mobiele archiefvernietiging komt graag voorrijden. Je kunt met een camera meekijken om te zien dat het proces helemaal geautomatiseerd is en op een betrouwbare wijze verloopt.