Home » Recycling » Hout recycling

Hout recycling; onderdeel van verwerking bedrijfsafval

Hout is een natuurproduct, maar het recyclen ervan is misschien lastiger dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat afvalhout in drie categorieën verdeeld wordt? Ontdek wat A-, B- en C-hout betekent en hoe Renes je houtafval nieuw leven geeft.

Grote uitdaging bij de recycling van hout

Bij productieprocessen, verbouwingen, renovaties en ook bij het inzamelen van verpakkingsmaterialen (denk aan pallets en steunhout bij het uitleveren van meubels) ontstaan stromen afvalhout. Veel van dit hout kan worden hergebruikt, maar daar zitten een paar kanttekeningen aan.

Verontreiniging

Hout kan verontreinigd zijn met verf, lijm, vernis of chemicaliën. Deze verontreinigingen bemoeilijken het recyclingproces, omdat ze de kwaliteit van het gerecyclede hout verminderen.

Soorten

Houtafval is afkomstig van verschillende bronnen, zoals bouwafval, meubels en pallets. Niet alle houtsoorten hebben dezelfde kwaliteit. Daarom is sorteren van dit hout op type, grootte en kwaliteit voor herverwerking nodig, want een onjuiste sortering kan leiden tot een lagere kwaliteit van de gerecyclede grondstoffen.

Technische verwerking

Sommige houtsoorten of -kwaliteiten moeten eerst worden bewerkt voor ze kunnen worden gerecycled. Denk aan het ontdoen van spijkers en andere metalen, schuren en snipperen. Gespecialiseerde machines en infrastructuur verwerken, reinigen en verkleinen het afvalhout tot geschikte deeltjes voor hergebruik.

Wat is A-, B- en C-hout?

Om snel diverse soorten hout en kwaliteiten te onderscheiden, wordt elk type afvalhout verdeeld in drie categorieën hout:

  • A-hout is onbehandeld en schoon hout. Het wordt ook wel kwaliteitshout genoemd. Dit type kan direct worden gerecycled. Grote onderdelen zijn welkom voor het maken van nieuwe producten, in timmerwerken of de meubelindustrie.
  • B-hout is bewerkt hout en bevat enige mate van verontreiniging of behandeling. Denk aan verf-, lak- of lijmresten, maar ook metalen voorwerpen als schroeven, spijkers en hang- en sluitwerk. Voorbeelden zijn sloophout, houten pallets en oude meubels. B-hout kan vaak niet worden hergebruikt in de hoogwaardige maakindustrie, maar wel in kleinere stukken gebruikt worden voor bekistingen, de productie van spaanplaten, houtsnippers en biomassa.
  • C-hout is gelamineerd of geïmpregneerd hout en spaanplaat. Het wordt ook wel resthout genoemd. Dit type hout wordt alleen verwerkt als brandstof bij energiecentrales.

Hoe werkt de recycling van afvalhout bij Renes?

Hoewel Renes niet gespecialiseerd is in houtrecycling, zien we wel dat het recyclen van hout bijdraagt aan een circulaire economie, waarin grondstoffen worden hergebruikt in plaats van steeds nieuwe materialen te hoeven winnen. We zamelen houtafval in en leveren het aan ons netwerk binnen de houtverwerkende industrie.

Altijd de juiste container

We hebben altijd de juiste container die bij je behoefte past.

Bel 010 – 419 28 22 of mail naar info@renes.nl voor meer informatie of een passende offerte.

Houtcontainer huren

Als onderdeel van je bedrijfsafval neemt Renes uiteraard ook je houtafval mee. We stellen hiervoor speciale houtcontainers ter beschikking. Recycle hout zo goed je kan. Het sorteren van grotere houten producten of houtafval in de verschillende klassen heeft invloed op de inzamelprijs.

Wil je meer informatie over het verwerken van houtafval of een hout recycling prijs ontvangen? Laat ons weten hoe vaak je welke hoeveelheid door ons wilt laten ophalen. Je kunt ons alleen voor houtrecycling benaderen, maar voordeliger is vaak door een aparte houtcontainer te bestellen naast uw afvalstromen als oud papier en karton, kunststof en glas bijvoorbeeld.